Tv-sarja Girls esittelee toivovan sukupolven

14.9.2016

Yhdysvaltalaisesta tv-sensaatiosta Girlsistä kohistiin jo vuosia sitten, mutta itse myöhäisherännäisenä hotkin sarjan vasta kesällä. Sattumalta Yle on vastikään aloittanut kolmannen kauden uusinnat. Girls esittelee 2010-lukulaisten nuorten aikuisten elämää juuri samoista näkökulmista kuin Jako kahteen? -projektikin niitä tarkastelee: se tuo näkyväksi sitä, että raja menestyksen ja romahduksen välillä on häilyvä.

Girlsissä neljä hiukan päälle parikymppistä amerikkalaista, collegensa päättänyttä nuorta naista ajelehtii kotikaupungissaan New Yorkissa. Manhattanilainen glamour on tyttöjen elämästä kaukana. He asuvat kämppisten kanssa, miettivät seuraavaa vuokranmaksua, etsivät töitä. Kaikki unelmoivat loistavasta tulevaisuudesta. Päähenkilö Hannah (jota esittää sarjan luoja Lena Dunham) haluaa olla kirjailija, tämän paras ystävä Marnie yrittää muusikon uralle, boheemiudessaan kaikkien muiden yläpuolelle nouseva Jessa on jo jonkin sortin taiteilija ja Shoshanna tahtoo hienon uran liikemaailmassa. Haaveiden saavuttaminen on vielä kaukana, ja niiden toteutumista odotellessa rahat tienataan hanttihommissa.

Mahdollisuudet aineelliseen menestykseen tuntuvat olevan niin vähäiset, että menestyksen avaimet on pakko hakea omasta sisäisestä maailmasta. Tekemistä tärkeämpää Girlsin hahmoille onkin nähtävästi kokeminen. Päähenkilöt puhuvat paljon omista tunteistaan ja perustelevat suurta osaa toiminnastaan henkilökohtaisella kokemuksellaan. Kun Jessa pitää hakea vieroituksesta, Hannah harmittelee, miten vähän hakumatkasta riittää ammennettavaa tekeillä olevaan kirjaan. Kun Hannahin kustannustoimittaja kuolee, Hannah on ensisijaisesti huolissaan kirjansa kohtalosta. Kirjantekopaineet laukaisevat Hannahilla pakkoneuroosin.

Hannah suree kustannustoimittajansa kuolemaa, koska se uhkaa hänen kirjaprojektiaan.
Hannah suree kustannustoimittajansa kuolemaa, koska se uhkaa hänen kirjaprojektiaan. Poikaystävä Adam yrittää palauttaa Hannahia maan pinnalle.

Jessa yrittää selittää Hannahille, miksi tämän reaktio kustannustoimittajan kuolemaan hermostuttaa Adamia.
Jessa yrittää selittää Hannahille, miksi tämän reaktio kustannustoimittajan kuolemaan hermostuttaa Adamia.

Köyhäilevät nuoret naiset ovat tietysti ulkoisesti tyylikkäitä, koska tilanteiden todellista laitaa tärkeämpää on etenkin näin someaikana se, miltä asiat näyttävät. Ilmiön voi uskoa olevan totta Suomessakin. Aiheesta bloggasi hiljattain esimerkiksi Hanna Räty Puistojatkot-blogissaan. Absoluuttisessa köyhyydessä elävillä ihmisillä ei tietysti ole varaa asua vuokralla isossa asunnossa Brooklynissä tai yksiössä Helsingin Kalliossa, eikä heillä välttämättä ole vanhempia, jotka voivat sulkea rahahanat siinä toivossa, että jälkikasvu alkaisi vihdoin yrittää nousta omille jaloilleen.

Lena Dunham (s. 1986) on sanonut yrittävänsä kertoa Girlsissä kaikesta, mikä on hänen sukupolvelleen erityistä. Girls esittelee ensimmäisen maailman ongelmien kanssa kamppailevia naisia, joilla elämässä kaikki on puitteita katsoen erinomaisesti, mutta joita silti masentaa ja ahdistaa. Vaikka New Yorkiin on täältä matkaa, Girls tuntuu samastuttavalta myös Tampereella ja Helsingissä. Myös Suomessa millenniaalit rakentavat unelmiaan näköalattomalta tuntuvassa maailmassa, joissa mikään ei ole varmaa, mutta jossa monelle on periaatteessa annettu mahdollisuus kivetä oma tiensä tähtiin.

Girls on karikatyyrimäinen ja itseironinen, mutta sen arkinen toiveikkuus on voimaannuttavaa katseltavaa. Onneksi myös Jako kahteen? -haastateltavista moni tuntuu ajattelevan, että onnellinen tulevaisuus on mahdollinen, että pärjätä voi ja että asiat järjestyvät, vaikka yhteiskunnalliset olosuhteet ovat juuri nyt vaikeat.

Tuija Sorjanen

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Artikkelin avainsanat: