”Tulevaisuus on mahdollinen” – Jako kahteen? -projekti laajenee lyhytdokumentiksi

27.6.2016

Jako kahteen? -projektissa journalistit ja tutkijat tekevät yhteistyötä. Yhtenä yhteistyön muotona osuuskunta Sarkamedian kuvajournalistit tekevät lyhytdokumentin kolmesta nuoresta. Me syvennämme dokumentin keinoin tutkimuksessa esiin tulleita teemoja.

Lyhytdokumentissa Jako kahteen? -projektin nimessä oleva kysymysmerkki korostuu entisestään. Haluamme osaltamme kyseenalaistaa tiukkaa rajanvetoa menestymisen ja syrjäytymisen välillä. Kaikki kolme kuvattavaamme ovat painottaneet keskusteluissamme sitä, miten maailma on samaan aikaan mahdollinen, mutta sattuma voi muuttaa elämän suuntaa milloin vain. Menestyminen tai syrjäytyminen lähtee nuorten mukaan aina itsestä, omista tuntemuksista. Tätä ei voi määritellä ulkopuolelta.

Aloitimme dokumenttiprojektin syvähaastatteluilla. Syvensimme samoja teemoja, joita tutkijat käsittelevät Jako kahteen? -projektin tutkimushaastatteluissa. Kuvaustyön aloitimme ylioppilasjuhlissa, joihin pääsy tarkoitti meille kuvattavan luottamuksen saavuttamista.

Suhde kuvattaviin syvenee kesän aikana, jolloin olemme mukana heidän seikkailuissaan ja arjessaan. Kesä rajautui lyhytdokumentin kuvausajankohdaksi sen symbolisen arvon vuoksi. Kesä näyttäytyy nuorille muutosten, vapauden ja mahdollisuuksien aikana. Syksy on kaukana tulevaisuudessa, osin tuntematon kesän alussa.

Nina Karlsson ja Annukka Pakarinen
Kirjoittajat ovat kuvajournalisteja.

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Artikkelin avainsanat: