Miksi minä en laskuta työstäni

25.11.2015

Minä olen tutkija, mutta sen lisäksi minulla on toinenkin ammatti. Olen joogaopettaja. Työskentelen yksityisellä joogakoululla, jossa on kahdenlaisia joogaopettajia. Meitä, joilla on työsuhde ja palkkapäivä kerran kuussa, sekä niitä, joilla ei ole työsuhdetta vaan jotka työskentelevät työkorvauksella. Työkorvaus on työstä saatavaa korvausta, joka ei ole palkkaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työkorvausta saavat laskuttavat joogakoulua tekemästään työstä. Osalla heistä on oma toiminimi, osaa voi kutsua kevytyrittäjiksi.

Joogakoulun työnjaossa ero palkansaajien ja laskuttavien opettajien välillä näkyy siinä, että me palkansaajat emme saa työskennellä sunnuntaisin. Säännöllisestä sunnuntaityöstä on työaikalain mukaan maksettava 100 prosentilla korotettu palkka. Sitä joogakoulu ei maksa. Laskuttavia joogaopettajia työaikalaki ei koske, joten he laskuttavat sunnuntaityöstä saman summan kuin minä tahansa päivänä tehdystä työstä.

Työskentelen joogakoululla palkkaa vastaan, koska en uskalla ryhtyä laskuttavaksi joogaopettajaksi. Jos ryhtyisin, minut voitaisiin katsoa omassa työssäni työllistyväksi henkilöksi. Tällainen henkilö ei saa työttömyyskorvausta jäätyään työttömäksi. Työtilanteeni yliopistolla ei ole niin vakaa, että uskaltaisin ottaa riskin. En, vaikka tällaiseen yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistävään toimintaan meitä kaikkia kovasti kannustetaan esimerkiksi hallituksen taholta. Sanotaan, että tulevaisuudessa meidän työmme koostuvat monista eri tehtävistä, ja työtulo eri tahoilta virtaavista puroista. Osa niistä voi olla palkkatuloa, osa jotain muuta.

Monet joogaopettajat laskuttavat joogakoulua jonkin laskutuspalvelun kautta. Tällaisia palveluja löytyy useita. Yksi itseään voimakkaasti mainostava laskutuspalvelu kehottaa meitä kaikkia tekemään sitä, mitä me rakastamme, ja ryhtymään kevytyrittäjiksi. Rakkauksia on kuitenkin monia. Minä rakastan joogan opettamisen lisäksi omaa palkkatyötäni ja palkansaajan sosiaaliturvaa.

 

Tuija Koivunen

facebooktwittergoogle_pluslinkedin