Lumihiutalesukupolvi

10.3.2017

Sukupolvikäsitteet ovat kiehtovia. Olemme lukeneet ja kuulleet Y-sukupolvesta eli milleniaaleista sekä tuoreemmin Z-sukupolvesta – erityisesti heidän suhteestaan työelämään. Se on joko ongelmallinen tai lupaava.
Uusin bongaamani sukupolvikäsite on slowflake generation eli lumihiutalesukupolvi. Se on yhtä lailla syyllistävä kuin aikoinaan ”pullamössäsukupolvi”, joka viittasi nuoriin aikuisiin, joilla on kaikki laitettu eteen. Kiinnostavasti nämä sukupolvikäsitteet leivotaan aina nuorison (oletetun) käyttäytymisen pohjalta ja ne unohtuvat heti kuin nuoriso kasvaa vanhemmaksi.

Lumihiutaleet ovat ainutlaatuisen herkkiä. Ne eivät kestä pienintäkään poikkipuolista sanaa. Ne haluavat elää kuplansa suojissa ja pelkäävät ”oikeaa maailmaa”. Näin kai tämä ajatuskulku kulkee. Todisteena tästä toimivat yliopistonuorison käyttöön ottamat trigger warningit ja halu sulkea julkisia ja yksityisiä tiloja ja keskusteluja tietyn laisilta, yleensä rasistisilta tai (cis)seksistisiltä keskustelijoilta. Paitsi syrjintää, trigger warningeilla halutaan torjua traumatisoivien kokemuksien tökintää.

Ensimmäiseksi varmaan kannattaa todeta, ettei tämä kuvaus tosiaankaan koske kokonaista sukupolvea, vaan tiettyä osaa siitä. Kritiikin kohteena ovat vähemmistöön kuuluvat tai sen kärsimyksiin samastuvat nuoret yliopisto-opiskelijat ja feministit. Poliittinen korrektius on mennyt arvostelijoiden mukaan liian pitkälle.

Tietyssä mielessä tämä kuvaus on ns. sananvapauden kannattajien olkinukke. ”Sananvapauden kannattajilla” viitataan tässä heihin, joille sananvapauden ydin on seksuaalivähemmistöjen, naisten, etnisten ryhmien ja muiden uskontokuntien edustajien vapaa pilkka. On aivan ymmärrettävää, jos halutaan torjua rasistista ja seksististä puhetta eikä ainakaan haluta oman yliopiston sitä sponsoroivan. Tästä hyvä esimerkki on ollut viime aikoina julkisuudessa esillä ollut konservatiivis-populistinen Milo Yannopopulis. Hänen yliopistoesiintymisiään ei nuorten huoli tai poliittinen korrektius ole saanut estettyä, vaan vasta konservatiivien oma sensuuri.

Väittäisin, etteivät nuoret ihmiset – tai vanhemmatkaan – elä missään ”kuplassa”. Itse asiassa noin vuosikymmen sitten oli helpompi elää elämäänsä kuvitellen kaikkien ihmisten jakavan samat arvot: kannattavan tasa-arvoa, ihmisten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointivaltiota. Nyt olemme paremmin selvillä toisella tavalla ajattelevien arvoista ja luemme heidän arvostelmiaan lähes päivittäin sosiaalisen median välityksellä. Voisi jopa ajatella, että itselle epämiellyttävien ajatuskulkujen tulvalta suojautuminen vaatii jonkinlaisia toimenpiteitä, kuten trigger warningeja tai tiloja, joihin räyhäkkeiltä on pääsy kielletty. Enemmistöjä ja valta-asemia edustavien äänet ovat nyky-yhteiskunnassakin muita voimakkaampia ja vähemmistöt tai alistetuissa asemissa olevat tarvitsevat näiltä ääniltä jotain suojaa.

Näissä tavoissa suojautua yhä härskimmiksi käyviltä verbaalisilta hyökkäyksiltä on kuitenkin omat vaaransa. Joissain tapauksissa voi olla vaikea vetää rajaa sen välille, onko keskustelija liikkeellä syrjinnän asialla vai onko hän vain eri mieltä tai edustaa vaikkapa jotain ”vanhanaikaista” feministisen ajattelun tapaa. Mahdollisten traumaattisten aiheiden välttely on myös vaikeaa traumojen laajan kirjon ja uudelleentraumatisoitumisen yksilökohtaisuuden vuoksi.

Minna Nikunen

PS
Googlasin tätä blogia varten sanan ”lumihiutalesukupolvi” nähdäkseni, onko sitä kukaan käyttänyt. Ensimmäinen löytyi Hommafoorumilta: ”Uniikkien lumihiutaleiden sukupolvi auttamassa kulttuurista tuhoamme.”

Kirjallisuutta ja linkkejä
Anu Järvensivu: Työelämän sukupolvet ja muutoksissa pärjäämisen strategiat / Sanna Syrjä, Anu Järvensivu, Risto Nikkanen, Sannu Syrjä
Kyrölä, Katariina Toward a Contextual Pedagogy of Pain Trigger Warnings and the Value of Sometimes Feeling Really, Really Bad
http://www.lambdanordica.se/wp-content/uploads/were-here2.pdf
Malia Bouattia: The Narrative On University Safe Spaces And No-Platform Policies Couldn’t Be Further From The Truth
http://www.huffingtonpost.co.uk/malia-bouattia/free-speech-campus-safe-spaces_b_14678920.html?

facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Artikkelin avainsanat: